Keçi Sütlü Bebe Bisküvisi

Bir varmış bir yokmuş...


Sağlıklı bir bünyenin temeli, insan henüz anne karnındayken başlıyor. Ve doğumla birlikte insanın zihinsel fiziksel ve ruhsal gelişmesinin hikayesi belirgin hale geliyor.

Anne sütünün vazgeçilmez değerine karşılık bebeğin ortalama 6. ayından sonra dışarıdan gıda alımına gereksinimi başlar. Tam da bu nokta beslenmenin niteliği oldukça önem kazanıyor. Saf ve savunmasız bünyeye alınacak gıdanın ne ve nasıl olacağı konusu çocuğun bütün hikayesini temelden belirliyor. “İyiliğin özü” üretim felsefesiyle yolculuğuna başlayan Hünnap, işte tam da böylesi kritik bir evrede çocuğun doğasına en uygun ve temel gereksinimlerini karşılayacak demirbaş niteliğinde bir ürün geliştirip üretmeyi başardı: “Hünnap Keçi Sütlü Bebe Bisküvisi”

Keçi sütünün yoğun olarak kullanıldığı, tam buğday unu ve hurma pekmezinin yanısıra keçiboynuzu unuyla harmanlanan bebe bisküvisi tadıyla da vazgeçilmez bir ürün. Bu yaş evrelerinde ihtiyaç hissedilen gerekli bütün vitamin destekleriyle bebeğin doğal, sağlıklı ve güçlü gelişip büyümesini sağlayan yeni nesil bebe büsküvisi, glukoz, koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi içermemektedir. Hünnap mutlu bir hayat için insanın ilk dönem beslenme alışkanlığına keçi sütlü bebe bisküvisi ile iyiliğin özünü paylaşmaya devam ediyor.

Fonksiyonel Beslenme Açısından Tam Bugday Ununa ve Ürünlerine Bakıs

Besinsel Üstünlükler

Tam Tahıl Ürünleri, tokluk verici ve en temiz enerji kaynagı olan kompleks
karbonhidratları, kısmen tam biyolojik degerde proteinleri, esansiyel yag asitlerini,
B ve E vitaminlerini, bazı biyolojik aktivite minerallerini (P ve Ca) içermektedir
(4, 5, 6).

Fonksiyonel Üstünlükler

Prebiyotik Etki: Bilesimindeki Dirençli nisasta ve oligosakkaritler ile bunların
bagırsakta olusan kısa zincirli yag asitleri, gazlar, asetat, bütirat ve propiyonat gibi
türevleri, prebiyotik fonksiyon ile bakteri florasını düzenlemekte, sindirilemeyen
grup bagırsak hareketlerini stimüle etmektedir

Antidiyabetik Etki: Tam tahıl ve bugday ürünleri, yüksek besinsel lif, kompleks
karbonhidrat ve trifrüktozan içerigi ile düsük “GI” e sahip olup, kandaki glikoz ve
insülin seviyesini düsürmektedir

Antikolesterol Etki: Tahıl kaynaklı diyet lifinin ve trifruktozanların, LDL
sentezini ve kandaki triaçilgliserol seviyelerini, sonuçta koroner kalp hastalıkları
riskini düsürdügü çesitli arastırmalarla ortaya konmustur

Antioksidan Etki: Tokoferoller, tanede dogal rengi saglayan kepekteki karotenoid
pigmentasyon fitik asit, glutathion, L-sistein ve fenoliklerden ferulik asit ve
tokotrionoller antioksidan özellikteki bileşiklerdir.

Fitoestrojenler: İzoflavonlar ve lignanlar, metabolizma ve endojenik cinsiyet
hormonlarının üretimi üzerine etkili bilesiklerdir

Antikanser Etki: Tam bugdaydaki, proteaz inhibitörleri, L-sistein, doymamıs yag
asitleri, sterol ve stanoller, antioksidanlar ve saponinlerin kolon ve gögüs kanseri
riskini azalttıgı; kanserojen metabolitleri etkisizlestirdigi gözlenmistir

Bağısıklık Artırıcı Etki: Glukofruktozanlar (Levozin), inülin benzeri olup,
bagısıklık sistemini kuvvetlendirirler.

Antibesinsel Faktörler: Enzim inhibitörleri, fitik asit, hemaglutinin, fenolik
bilesenler ve tanenler, mineral ( K, Fe, Mg, Zn ve Ca) biyoyararlılıgını düsürürler

KAYNAK: Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum Adem Elgün, M. Kürsat Demir


Keçi sütü, fiziksel gelişim ve beyin gelişimi etkileyebilen konjuge linoleik asit (CLA) içerir.

KAYNAK: Neuroscience Letters 552 (2013) 25– 29

Keçi sütü, üstün beslenme kalitesi ile tanınır ve inek sütünün alerjisine maruz kalan bireyler için önemli bir süt unsuru kaynağıdır.

Keçi sütünün koyun sütü üzerindeki besleyici avantajı, aslında protein, mineral ya da vitamin farklılıklarından değil, lipidlerden ya da daha spesifik olarak lipidler içindeki yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır (Babayan, 1981). Keçi sütünün yağları, sindirilebilir keçi sütünün yağ globülleri daha küçüktür ve daha büyük bir yüzey alanına sahiptir. Bağırsaktaki lipazlar lipitlere daha hızlı saldırabilir. Lipazlar, kısa zincirli yağlı asitlerin ester bağlarına daha çabuk saldırır, bu nedenle bu farklar keçi sütünün daha hızlı sindirilmesine katkıda bulunabilir (Jenness, 1980). Keçi sütünün proteinleri daha kolay sindirilir ve bunların oluşturan amino asitler, inek sütünden daha verimli emilir.

Bu da, bebekler ve diğer hastalar tarafından gösterilen inek sütünü sindirme kabiliyetindeki önemli farklılıkları gösterir ve açıklayabilir

KAYNAK: Small Ruminant Research 22 (1996) 177-185

Keçi sütü değerli bir nükleo monomer kaynağıdır ve yasal koşullardan ötürü bebek formülünün hazırlanması için çok uygundur

KAYNAK: Small Ruminant Research 137 (2016) 162–168f

HURMA ÖZÜ

Şeker açısından zengindir (% 71.2-81.4 kuru ağırlık),

Başlıca mineral potasyum, ana şekerler glikoz ve fruktozdur. Yüksek miktarda aspartik asit, prolin, alanin, glisin, valin ve lösin konsantrasyonları; treonin, serin, izolösin, tirozin, arginin, fenilalanin, lisinin düşük konsantrasyonları ve çok düşük metiyonin ve histidin konsantrasyonları bulunur. Bu sonuçlar, hurmanın besleyici nitelikte olduğunu ve insan beslenme ve sağlığında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

KAYNAK: Journal of Taibah University for Science 9 (2015) 75–79