Alıç Meyvesi ve Faydaları
11.01.2024

Alıç Meyvesi ve Faydaları

Alıç, Rosaceae (Gülgiller) familyasından Crataegus cinsine ait, genellikle yabani olarak yetişen, 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli, meyveleri esmer-kırmızı veya kırmızı renkli bir ağaçtır. Sert iklimlere dayanıklı, güneşi seven, her iklimde yetişebilen ve hafif ekşimsi bir tadı olan alıç, değişik yörelerde değişik isimler almıştır. Bunlar; alıç, aluç, yemişen, ekşi muşmula, kuş yemişi gibi farklı isimlerdir.

Yeryüzünde Crataegus cinsinin 200 kadar türü olduğu bilinmekte ve bu türlerin çoğunun genellikle kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yayılış gösterdiği bildirilmektedir. Ülkemizde 20’ye yakın alıç türü bulunmaktadır. Alıç antioksidan özellikteki flavonoidler yönünden oldukça zengindir. Flavonoidlerin yağların zararlı bileşiklere dönüşmesini engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği, damarlarda vazodilatasyon oluşturup kanın daha rahat dolaşmasını sağlayarak kalp üzerindeki yükü azalttığı, kalp kasını güçlendirdiği, kalp iletim sistemini ve kalp atışlarını düzenlediği, aritmiyi tedavi edici etki göstererek kalp krizi riskini azalttığı bildirildi . Flavonoidlerin kardiyovasküler sistem hastalıkları üzerinde etkili olduğu, tansiyonu düzenlediği, lipid ve insülin metabolizması üzerinde düzenleyici etkisinin olduğu tespit edildi.

Arterlerin yaygın hastalığı olan ve damar sertleşmesi olarak adlandırılan arteriosklerozun önlenmesinde, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde alıçda bulunan kuarsetinin önemli rol aldığı ,başka bir çalışmada dakuarsetin verilen farelerde arteriyosklerotik alanların gelişmesinin durduğu belirlendi . Ratlar üzerinde yapılan bir çalışmada, Crataegus oxyacantha ekstraktının anti aritmik etkisinin olduğunu, iskemi tedavisinde yararlı olduğunu ve ventriküler aritmileri belirgin derecede azalttığını bildirdiler. Tip II diyabetli hastalar üzerinde yapılan uzun süreli bir klinik çalışmada günlük 1200 mg Crataegus ekstresi uygulamasının diastolik kan basıncını önemli derecede azalttığı fakat kan glukoz düzeyleri üzerinde bir etkisinin olmadığı belirlendi.

Yapılan bir başka çalışmada ile iskemi tedavisinde kullanılan yüksek konsantrasyonlu alıç ekstraktının kalbi güçlendirdiğini yani kardiyoprotektif etkisinin olduğunu fakat düşük konsantrasyonlu alıç ekstraktının kalbi güçlendirmede pek etkili olmadığını tespit ettiler. Hipertansif ratlarda yürütülen bir çalışmada Crataegus ekstresinin kan basıncını düşürdüğü, hiperlipidemiyi, arter duvarının kalınlaşmasını ve damar lümeninin daralmasını önemli derecede önlediği bulundu. Bunun yanında günlük Crataegus oxyacantha uygulamasının ratlarda kardiyoprotektif etkisinin bulunmadığı ve aynı zamanda aritmilere neden olduğu açıklandı.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.