Çörekotu Yağı Nedir?
11.01.2024

Çörekotu Yağı Nedir?

Çörek otu olarak bilinen Nigella sativa L. Ranunculacea (düğünçiçeğigiller) familyasında yer alır, Güney Batı Asya, Avrupa, Kuzey Afrika’da yetişir ve ülkemizde çoğunlukla; Afyon, Isparta, Burdur ve Konya yörelerinde yetiştirilir.

Çörek otunun yararları yaklaşık 300.000 yıldan beri bilinmektedir. Kullanılan kısımları tohumları olup, içerdiği sabit yağ, uçucu yağ ve diğer besin maddelerinden dolayı oldukça değerlidir. Çörek otu tohumları uzun yıllardan beri halk hekimliğinde kullanıldığı gibi günümüzde de tedavi edici özelliklerinin yanı sıra yaygın olarak bilinen baharat bitkilerinden biridir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda çörek otunun antioksidan, antitümöral, antiinflamatuar, antibakteriyel aktivitesi ve immun sistem üzerine uyarıcı etkisinin olduğu görülmektedir .

Çörek otunun aktif bileşenlerinin kanser dahil birçok hastalığa iyi geldiği bildirilmiştir. Antiinflamatuvar, antialerjik, antihistaminik, antimikrobiyal, diüretik gibi çeşitli etkilere sahip olduğu bildirilmektedir

Çörek otu tohumunun halk arasında kardiyovasküler, sindirim, bağışıklık, karaciğer, böbrek ve solunum sistemi problemlerini düzeltebileceği ve geleneksel tıbbi kullanımında faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Ayırca çörek otu tohumundan yapılan tentürün ishal, dismenore, hazımsızlık, iştah kaybı, amenore ve kurt ve deri döküntüsünün tedavisinde kullanıldığı, kusmanın önlenmesinde çörek otu tohumların kavrularak dahilen verildiği ve yağının ise haricen antiseptik olarak kullanıldığı kayıtlıdır .

Çörek otu tohumunun besin değeri yüksektir. Çörek otu tohumunun yapısında başlıca doymuş/doymamış sabit yağlar (%31-35,5), uçucu yağlar (%0,4-0,45), karbonhidratlar (%33-34), proteinler (%16-19,9), amino asitler, alkoloidler, tanenler, saponinler, lifler, mineraller (kalsiyum, çinko, fosfat), vitaminler (askorbik asit, tiamin, niasin, pridoksin ve folik asit) bulunmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.