Propolis Nedir?
11.01.2024

Propolis Nedir?

Propolis kelimesi Yunancada Pro-müdafaa, koruma polis-şehir anlamına gelmektedir.

M.Ö 300 senesinden beri halk arasında hem koruyucu hem de sağlıklı beslenmede kullanılan alternatif bir gıdadır.

Propolis kompleks bir arı ürünüdür. Arıların bitkilerden topladıkları reçinemsi maddeleri kovana getirerek burada başlarındaki salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle, polen ve bal mumu ile karıştırarak oluştururlar.

Kovanlarını korumak üzere delikleri propolis kullanarak izole ederler. Bu sayede kovan içerisini steril bir ortama dönüştürürler.

Propolisin içeriğinde 150'ye yakın biyoaktif bileşen olmak üzere yaklaşık 300 farklı bileşiğe rastlanmıştır. Arı poleninden farklı olarak B1, B2, C, E vitamini barındıran propolis ayrıca; çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Arıların topladığı propolisin rengi kaynağa ve mevsimine göre sarı, yeşil, kahverengi, kırmızı ve menekşe olabilir.

Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar içeriğinin yanı sıra pek çok farklı rahatsızlık için de önleyici ve tedavi edici özelliği ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

İnsanlar tarafından kullanıldığında zararlı virüs ve bakterilerin yok edilmesine yardımcı olduğu bilinen propolis, yetişkinler ve çocuklar tarafından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kullanılabilen doğal bir üründür.

Mantarlara karşı da etkili olduğu bilinen propolis, tüm bunların yanında antioksidan ihtiyacının karşılanması için de kullanılabilir.

Propolis içeriğinde yer alan kafeik asit fenil ester ve clerodane diterpenoidin de kanserli hücrelerin gelişimini engellediği ve sağlıklı hücrelerin, kanserli hücreye dönüşme ihtimalini azalttığı düşünülmektedir

Meme, cilt, gırtlak, karaciğer, kolon, mesane ve yumurtalık kanseri tedavisinde rol oynadığı öne sürülür. Bu içeriğin karaciğeri zararlı maddelere karşı koruduğu da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.

Propolis içeriğindeki diğer etken maddelerin adenovirüs ve influenza gibi virüslere karşı etkili olduğu, yara iyileşmesinde rol oynadığı da aynı sınırlı çalışmalarda saptanmıştır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.