Keçiboynuzu

Keçiboynuzu

Dünyanın en eski ağaçlarından biri olan keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.), Akdeniz ikliminin etki sahasında gelişme gösteren makilerin en tipik örneklerinden birisidir.

Keçiboynuzu kuru madde bazında; %52-62 toplam şeker içerdiği ve bu toplam şekerin de %34-35 sakaroz, %7.8-9.6 glikoz, %10.1-12.2 fruktoz olduğu belirlenmiştir.

Diyet lifince zengin bir diyetin obezite, kardiyovasküler ve gastrointestinal hastalıklar gibi çağımızda sıkça rastlanan rahatsızlıklar üzerine önleyici ve iyileştirici etkileri bulunmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Beslenme düzeninde düzenli olarak yer alan diyet lifi, kalp ve damar hastalıklarında önemli bir risk kaynağı olan kolesterol seviyesini düşürülmektedir .

Keçiboynuzu mineral madde açısından zengin bir meyvedir. Potasyum (827 mg/100g), kalsiyum (348 mg/100 g), magnezyum (54 mg/100g), fosfor (79 mg/ 100 g), sodyum (35 mg/100g), selenyum (5 mg/100 g), demir (2.9 mg/100g) ve bakır (0.6 mg/100g) keçiboynuzunda bulunmakta olan minerallerdir.

Minerallerce zengin olmanın yanı sıra keçiboynuzunda 24 çeşit fenolik bileşen bulunmaktadır. Fenolik maddelerden bazıları mirisetin ramnosit (%9.8), kuersetin ramnosit (%10.23), metil gallat (% 1.03), sinamik asit (%1.5), mirisetin glikozit (%1.58) ve gallik asittir (%41.7). Toplam fenolik madde miktarının (3944.7 mg/kg kuru maddede) büyük bir çoğunluğunu gallik asit oluşturmaktadır. Keçiboynuzu ağacının yapraklarının antioksidan özelliklerinin ve toplam fenolik madde miktarını incelenmiş ve yaprakların da fenolik madde kaynağı olduğu tespit edilmiştir [4].

Keçiboynuzu meyvesinin biyoaktif bileşen olan D-pinitolün önemli kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir. Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. D-pinitol miktarı ise kuru maddede %10.2–11’dir.

Fenolik maddelerce zengin keçiboynuzunda miktarca en fazla bulunan fenolik madde gallik asittir. Bitkilerde bulunan doğal bir fenolik madde olan gallik asit, etkili bir antioksidan olup özellikle yağların oksidasyonunu yavaşlatmada çok etkilidir.

Keçiboynuzu meyvesinin ve yaprağının ekstraktlarının antioksidatif özelliği sayesinde, diğer çalışmalara ek olarak böbrek hücrelerinde de koruyucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Son Yazılar

Keçiboynuzu

Dünyanın en eski ağaçlarından biri olan keçiboynuzu (Ceratonia si..

Keçi Sütü

Keçi sütü, fizikokimyasal niteliklerindeki bazı farklılıklar nede..

Propolis

Propolis kelimesi Yunancada Pro-müdafaa, koruma polis-şehir anlam..

Cistus

Cistaceae ailesinden bir tür olan Cistus incanus polifenollerden ..

C vitamini

İnsan vücudu doğal olarak kendiliğinden C vitamini üretmediği içi..

Ester C

İnsanların tercihen yöneldiği ester C vitaminleri hem yağda hem s..